Drošu tīklu izmantošana

Ieteicams ievērot īpašu piesardzību, ja darbu tiešsaistē sākat, izmantojot nepazīstamu vai neuzticamu tīklu, piemēram, izmantojot bezmaksas Wi-Fi vietējā kafejnīcā. Pakalpojuma sniedzējs var uzraudzīt visu tīkla datplūsmu, kurā var būt arī jūsu personas informācija.

Tomēr, ja lietojat pakalpojumu, kas šifrē jūsu savienojumu ar tīmekļa pakalpojumu, citiem būs ievērojami grūtāk izpētīt jūsu veiktās darbības. Pēc noklusējuma mēs šifrējam Gmail savienojumu starp jūsu datoru un Google, tādējādi darbības, ko veicat Google tīklā, tiek aizsargātas pret okšķerēšanu. Mēs arī piedāvājam aizsardzības līdzekli, kas tiek saukts par SSL šifrēšanu visā sesijā. Tā ir noklusējuma opcija, kad esat pierakstījies Google diskā un daudzos citos pakalpojumos.

Uzziniet, kādas norādes tiek sniegtas par jūsu savienojumu ar vietni, kad pārlūkojat tīmekli.

Vispirms apskatiet savas pārlūkprogrammas adreses joslu, lai redzētu, vai URL šķiet īsts. Pārbaudiet arī to, vai tīmekļa adrese sākas ar “https://” — šis protokols norāda, ka jūsu savienojums ar vietni ir šifrēts un vairāk aizsargāts pret okšķerēšanu un nelikumīgu piekļuvi. Dažās pārlūkprogrammās adreses joslā blakus protokolam “https://” ir redzama arī slēdzenes ikona, vēl skaidrāk norādot, ka jūsu savienojums ir šifrēts un tam ir augstāks drošības līmenis.

Ja savienojuma izveidei izmantojāt publisku Wi-Fi tīklu un šis savienojums nav šifrēts, jebkura tuvumā esoša persona var pārraudzīt informāciju, kas plūst starp jūsu datoru un Wi-Fi tīklāju. Izmantojot publiskus tīklus, izvairieties no svarīgu darbību veikšanas, piemēram, banku darījumiem vai iepirkšanās.

Ja Wi-Fi tīklu lietojat mājās, noteikti izmantojiet paroli, lai aizsargātu maršrutētāju. Izpildiet interneta pakalpojumu sniedzēja vai maršrutētāja ražotāja sniegtos norādījumus, lai iestatītu savu maršrutētāja paroli, nevis maršrutētājā izmantotu noklusējuma paroli, kas var būt zināma noziedzniekiem. Ja noziedznieki varēs piekļūt jūsu maršrutētājam, viņi varēs mainīt jūsu iestatījumus un izpētīt jūsu tiešsaistē veiktās darbības.

Visbeidzot, lai citas personas nevarētu izmantot jūsu mājas Wi-Fi tīklu, gādājiet par tā drošību, pievienojot papildu drošības slāni. Tas nozīmē, ka Wi-Fi tīkla aizsardzībai ir jāiestata parole, un noteikti veidojiet to kā garu un unikālu skaitļu, burtu un simbolu virkni (tāpat kā jebkuru citu paroli, ko izvēlaties), lai citas personas nevarētu viegli uzminēt jūsu paroli. Lai aizsardzība būtu vēl spēcīgāka, tīkla konfigurēšanas laikā izvēlieties iestatījumu WPA2.

Drošības rīki

Izpētiet 5 galvenās Google tiešsaistes drošības funkcijas, kas palīdz saglabāt jūsu ģimenes drošību tiešsaistē.

Google konti

Google konta drošības līmeņa paaugstināšana

Jūs varat padarīt savu Google kontu vēl drošāku, iespējojot divpakāpju verifikāciju. Ja būsiet ieslēdzis divpakāpju verifikāciju, Google nosūtīs piekļuves kodu uz jūsu mobilo tālruni, ja kāda persona mēģinās pierakstīties jūsu kontā no nezināma datora. Tas nozīmē: ja kāds nozog vai uzmin jūsu paroli, potenciālais uzbrucējs tik un tā nevar pierakstīties jūsu kontā, jo viņam nav jūsu tālruņa. Tagad varat aizsargāt sevi, izmantojot ko tādu, ko zināt (savu paroli), un ko tādu, kas jums pieder (savu tālruni).

Uzziniet vairāk

Piekļūstiet saviem iestatījumiem, noklikšķinot uz vārda vai attēla labajā stūrī, pēc tam noklikšķiniet uz Konts.

Augšpusē noklikšķiniet uz Drošība. Lodziņā Parole blakus vienumam Divpakāpju verifikācija noklikšķiniet uz Iestatīt.

Tiks parādīts detalizēts ceļvedis, kas palīdzēs izvēlēties iestatījumus.

Pēc tam tiks parādīti divpakāpju verifikācijas iestatījumi. Pārskatiet iestatījumus un pievienojiet rezerves tālruņa numurus.

Tas arī viss! Nākamajā pierakstīšanās reizē saņemsiet īsziņu ar verifikācijas kodu.

Chrome

Privāta tīmekļa pārlūkošana

Ja vēlaties privāti pārlūkot tīmekli, datorā, planšetdatorā vai tālrunī varat izmantot pārlūkprogrammas Chrome inkognito režīmu. Inkognito režīma izmantošanas laikā atvērtās lapas un lejupielādētie faili netiek reģistrēti Chrome pārlūkošanas vai lejupielāžu vēsturē.

Uzziniet vairāk

Pārlūkprogrammas rīkjoslā noklikšķiniet uz Chrome izvēlnes → noklikšķiniet uz vienuma “Jauns inkognito logs”.

Tiks atvērts jauns logs, un tā stūrī tiks parādīta inkognito ikona. Lai izietu, vienkārši aizveriet logu.

Google konti

Jūsu Google konts — jūsu rīcības brīvība

Konta iestatījumu lapā varat redzēt ar savu Google kontu saistītos pakalpojumus un informāciju, kā arī mainīt drošības un konfidencialitātes iestatījumus.

Uzziniet vairāk

Lai piekļūtu iestatījumiem, noklikšķiniet uz sava vārda vai attēla labajā stūrī, pēc tam noklikšķiniet uz Konts.

Google konti

Brīdinājumi par jūsu vārda parādīšanu tīmeklī

Sadaļā “Es tīmeklī” varat uzzināt, kāda informācija tiek rādīta lietotājiem, kad viņi meklē jūs Google tīklā, un pārvaldīt šo informāciju. Izmantojot šo sadaļu, varēsiet iestatīt Google brīdinājumus, kas ļaus pārraudzīt to, vai informācija par jums tiek rādīta tiešsaistē, kā arī automātiski tiks ieteikti daži meklēšanas vienumi, kuriem ieteicams pievērst uzmanību.

Uzziniet vairāk

Pierakstieties savā Google kontā un pārejiet uz sadaļu Es tīmeklī.

Noklikšķiniet uz Pārvaldīt tīmekļa brīdinājumus un pēc tam noklikšķiniet uz sarkanās pogas, lai izveidotu brīdinājumu.

Teksta laukā tiks parādīts jūsu vārds. Noklikšķiniet uz teksta lauka, lai skatītu vairāk ieteikto brīdinājumu.

Noklikšķiniet uz Pievienot, lai pievienotu brīdinājumu. Noklikšķiniet uz zīmuļa ikonas, lai veiktu labojumus, un uz atkritumu urnas ikonas, lai dzēstu brīdinājumu.

Nolaižamajā izvēlnē “Biežums” izvēlieties brīdinājumu saņemšanas biežumu.

Google konti

Google kontā saglabāto datu pārvaldīšana

Google informācijas panelī ir redzams, kāda informācija ir saglabāta jūsu Google kontā un kādas darbības pēdējā laikā esat veicis kontā. Vienuviet varat viegli skatīt iestatījumus tādiem pakalpojumiem kā Blogger, Kalendārs, Dokumenti, Google+ u.c.

Uzziniet vairāk

Apmeklējiet Informācijas paneli, lai skatītu ar savu Google kontu saistīto datu kopsavilkumu un pārvaldītu savus personiskos iestatījumus.

Tajā varat skatīt un pārvaldīt datus, kas tiek glabāti jūsu Google kontā.

Skatīt vairāk drošības rīku